do not visit

Een kerstfeest plannen voor op kantoor, of met vrienden en familie

De feestdagen staan voor de deur en brengen de belofte van vreugde, gelach en onvergetelijke herinneringen met zich mee.

Of je het nu viert met collega's, opnieuw contact maakt met vrienden of tijd koestert met familie, het organiseren van het perfecte kerstfeest kan een leuke maar ontmoedigende taak zijn. Van het zoeken naar locaties voor kerstfeestjes tot het samenstellen van een overheerlijk menu, elk detail telt.

In onze uitgebreide gids helpen we je bij het plannen van een gezellige bijeenkomst voor werk, vrienden en familie. Ga op ontdekking en zorgen ervoor dat het kerstfeest waar je van droomt tot leven komt!

Belangrijkste conclusies uit dit artikel:

  • Stem je feest af op de unieke dynamiek en verwachtingen van collega's, vrienden of familie.

  • Combineer klassieke kerstmotieven met unieke decorelementen om de juiste feestelijke sfeer te creëren.

  • Stel een gevarieerde afspeellijst samen, introduceer boeiende spelletjes op maat van je publiek en organiseer een leuk moment om geschenken te geven.

  • Zorg voor een schone omgeving na het feest, creëer blijvende herinneringen met fotoboeken of video's en druk je dankbaarheid uit met gepersonaliseerde bedankkaartjes.

  • Geef je feest een extra dimensie met milieubewust briefpapier van hoge kwaliteit. Ontwerp uitnodigingen, bedankkaartjes en meer met Optimalprint.

Ken je publiek

Om het perfecte kerstfeest te organiseren, moet je je gasten door en door kennen. Of het nu gaat om collega's, vrienden of familie, elke groep heeft zijn eigen dynamiek en verwachtingen. Duik in onze inzichten over het begrijpen van je publiek, zodat je feestelijke bijeenkomst bij elke gast aanslaat en een dierbare herinnering wordt voor iedereen.

De dynamiek van een werkfeest

  • Formaliteit vs. ongedwongenheid: Een kerstfeest op kantoor, vooral in het bedrijfsleven, is vaak een balans tussen een formele en ontspannen sfeer. Terwijl sommige bedrijven de voorkeur geven aan chique evenementen, kiezen andere misschien voor een meer ontspannen bijeenkomst in een café. Beoordeel de algemene toon van eerdere evenementen en houd misschien een snelle enquête onder collega's om de voorkeuren te peilen.

  • Bedrijfscultuur: Houd rekening met het ethos van je bedrijf. Een creatief bureau kan een eigenzinnig themafeest waarderen, terwijl een advocatenkantoor misschien de voorkeur geeft aan een meer traditionele setting. Voordat je een kerstfeest plant, moet je er zeker van zijn dat het evenement het merk en de waarden van het bedrijf aanvult.

De ongedwongen sfeer van een bijeenkomst met vrienden

  • Persoonlijke accenten: Als je vrienden ontvangt, zijn het de kleine persoonlijke gebaren die tellen. Denk aan gepersonaliseerde plaatskaarten, een gepersonaliseerde afspeellijst met gedeelde favoriete nummers of zelfs een cocktail die een gedeelde herinnering oproept. Vergeet niet dat het allemaal draait om het vieren van de band die jullie delen.

  • Ideeën voor thema's: In tegenstelling tot feestjes op het werk, bieden bijeenkomsten met vrienden meer vrijheid op het gebied van creativiteit. Overweeg thema's voor kerstfeestjes zoals "kerst filmmarathon", "feestelijk truienfeest" of zelfs een "winterwonderland". Wat het thema van het kerstfeest ook is, zorg ervoor dat het aanslaat bij de groep en dat er een beetje plezier wordt gemaakt!

Familiefeestjes - Leeftijd en smaak mengen:

  • Activiteiten voor kinderen en volwassenen: Het mooie van familiebijeenkomsten is de mix van generaties. Zorg voor een selectie gezelschapsspellen, misschien een hoekje waar de kinderen zelf kerstversieringen kunnen maken en een gezellig hoekje voor volwassenen om bij te kletsen en bij te praten. Klassieke films kunnen een hit zijn voor alle leeftijden - wie kijkt er niet graag voor de zoveelste keer naar 'Home Alone'?

  • Familietradities om rekening mee te houden: Elke familie heeft haar eigen tradities, van het speciale kerstpudding recept dat al generaties lang wordt doorgegeven tot de jaarlijkse familiefoto bij de boom. Neem deze tradities op in het feestplan. Als je het niet zeker weet of als de familie in de loop der jaren aanzienlijk is gegroeid, is het misschien een goed moment om een nieuwe traditie te introduceren of een oude nieuw leven in te blazen.

Uitnodigingen en R.S.V.P.'s voor kerstfeestjes

Person with a Christmas party invitation

Bij het maken van de perfecte uitnodiging en R.S.V.P. voor een kerstfeest draait alles om het vinden van een balans tussen noodzakelijke details en feestelijke vrolijkheid. Zorg ervoor dat je uitnodigingen de warmte en vreugde van het seizoen uitstralen, zodat de gasten uitkijken naar het feest.

Ideeën voor uitnodigingen voor feestjes

1. Geïllustreerde winterse taferelen: Versier je kaarten met prachtige besneeuwde landschappen, feestelijke dennenbomen of drukke kerstmarkten.

2. Vintage tintje: Kies voor retro-geïnspireerde ontwerpen die doen denken aan de kerstdagen van weleer.

3. Ambachtelijke uitsnijdingen: Gebruik ingewikkeld geknipte papieren ontwerpen, zoals sneeuwvlokken of rendieren, voor een 3D-effect.

4. E-uitnodigingen met jingles: Verstuur digitale uitnodigingen die bij het openen klassieke kerstdeuntjes afspelen.

5. Herbruikbare kaarten van stof: Gebruik in plaats van papier stoffen uitnodigingen die de gasten kunnen hergebruiken als zakdoek of bladwijzer.

Wat te schrijven op de uitnodigingen

1. Warm begin: Begin met een hartelijke begroeting zoals: "Kom samen met ons in de feeststemming!".

2. Noodzakelijke details: Markeer de datum, tijd en locatie. Bijvoorbeeld: "Vrijdag 24 december, 19.00 uur in [locatie]."

3. Bijzonderheden van het evenement: Verduidelijk of het om een kerstdiner, cocktailparty of iets anders gaat.

4. Dresscode: Bijvoorbeeld: "Laat gerust je favoriete kersttrui zien!".

5. R.S.V.P.-instructies: Bijv. "Laat ons weten of je op [datum] kunt komen."

6. Speciale toevoegingen: Als je specifieke activiteiten hebt gepland, zoals een Secret Santa, vermeld dit dan kort.

RSVP Ideeën

1. Magnetische RSVP-kaarten: Gasten kunnen ze op hun koelkast plakken als geheugensteuntje.

2. Digitaal aftellen: Online R.S.V.P.-formulieren die feestelijk aftellen tot de datum van het evenement.

3. Telefonische bevestiging: Zet een speciale telefoonlijn op voor oudere gasten die hun aanwezigheid liever bevestigen via een telefoontje.

4. Interactieve kaarten: Als je een digitale R.S.V.P. gebruikt, voeg dan een kaart toe die laat zien wie er aanwezig is vanaf verschillende locaties.

Wat te schrijven op de R.S.V.P.

1. Naam: "Naam gast(en): ________"

2. Aanwezigheid bevestigen: "Met veel plezier" of "Helaas missen we de festiviteiten."

3. Keuze aan eten: Als je maaltijdkeuzes aanbiedt, vermeld ze dan voor de keuze, bijv. "Geroosterde kalkoen/ Veganistisch notengebraad".

4. Speciale vereisten: "Geef eventuele dieetwensen of andere dingen waar we rekening mee moeten houden door: ________"

5. Maak het bijzonder: Vraag voor een persoonlijk tintje: "Wat is je favoriete kerstliedje aller tijden?".

Thema en decoraties

Het door jou gekozen thema en decoraties kunnen je locatie van alledaags naar magisch transformeren. Door de tijdloze elegantie van klassieke kerstmotieven te combineren met unieke en speelse accenten, zorg je voor een onvergetelijk kerstfeest dat gasten van alle leeftijden boeit.

1. Klassieke kerst wanddecoratie

  • Vintage posters: Zoek naar reproducties van oude kerstadvertenties of wenskaarten en lijst ze in als seizoensgebonden wanddecoratie.

  • Kransen: Grote kerstkransen die niet alleen aan deuren hangen, maar ook versierd zijn met fonkelende feeëriek lichtjes of linten vormen majestueuze middenstukken aan de muur.

  • Ingelijste kerstliedjes: Print teksten van klassieke kerstliedjes op perkamentpapier, lijst ze in en hang ze achter elkaar voor een nostalgisch tintje.

2. Creatieve en andere ideeën

  • Interactieve decoratiemuur: Richt een muur in waar gasten hun favoriete kerstherinneringen of -wensen op kerstballen kunnen schrijven en ophangen.

  • Geüpcycledd ornamenten: Van oude cd's die worden omgetoverd tot glinsterende hangers tot wijnkurken die worden omgetoverd tot mini-rendieren: knutsel met wat je hebt.

  • De magie van projectie: Gebruik projectoren om feestelijke taferelen of animaties van vallende sneeuw op gewone muren te projecteren en zo een dynamische achtergrond te creëren.

3. Evenwicht tussen elegantie en plezier

  • Tafelaankleding: Gebruik kraakheldere witte tafelkleden, gepolijst zilverwerk en kristallen glazen voor een verfijnd tintje. Combineer dit met leuke elementen zoals stoelhoezen met kerstmutsen of eigenzinnige houder voor plaatskaarten.

  • Sfeervol lichtspel: Kies voor warme, witte feeënlampjes die elegant over de kamer zijn gedrapeerd, maar overweeg ook een leuke, led-verlichte danshoek of een hoek met een kleurrijke discobal.

  • Decoraties met een twist: Hoewel een klassiek arrangement met kaarsen en dennenbomen tijdloos is, kun je ook wat onverwacht plezier toevoegen met verborgen pop-up decoraties of muzikale elementen die feestelijke deuntjes spelen als je ze aanraakt.

Amusement en activiteiten

Christmas party activities

Of je nu de stemming erin brengt met een samengestelde afspeellijst, het ijs breekt met leuke spelletjes of vreugde deelt door middel van attente cadeausDe essentie ligt in het creëren van gedeelde momenten van vreugde en verbondenheid. Stem je entertainment en activiteiten af op je gasten en je zorgt voor een vrolijke tijd voor alle aanwezigen.

1. Muziek: De perfecte afspeellijst samenstellen

  • Klassieke kerstliederen: Begin met tijdloze nummers zoals "White Christmas", "Winter Wonderland" en "O Holy Night". Deze zetten een nostalgische toon.

  • Moderne favorieten: Mix hedendaagse hits van artiesten als Michael Bublé, Mariah Carey en Wham! om de stemming erin te brengen.

  • Wereldmuziek: Voeg een vleugje internationale flair toe met kerstliedjes van over de hele wereld, voor een gevarieerd muzikaal palet.

  • Instrumentale nummers: Voor momenten waarop het gesprek centraal staat, heb je rustgevende instrumentale versies van kerstklassiekers op de achtergrond.

2. Kerstfeest spelletjes en ijsbrekers

Voor op kantoor

  • Twee waarheden en een wens: Een variant op de klassieker waarbij collega's twee waargebeurde kerstverhalen en een wens voor het komende jaar met elkaar delen.

  • Wedstrijd om de werkplek te versieren: Moedig werknemers aan om hun werkplekken te versieren met een prijs voor de meest feestelijke of creatieve.

Voor vrienden

  • Kerstfilm hints: Speel scènes of titels uit populaire kerstfilms na.

  • Feestelijk woordenboek: Van het tekenen van een vleespastei tot een sneeuwpop, dit klassieke spel krijgt een kersttintje.

Voor het gezin

  • Herinneringen delen: Deel een ornament uit, waarbij de houder een dierbare kerstherinnering deelt.

  • Kerstquiz: Test de kennis van familieleden over persoonlijke vakantieverhalen of algemene kerstweetjes.

3. Geschenken uitwisselingen en Secret Santa:

  • Traditionele Secret Santa: Trek namen om te bepalen wie wie stiekem geschenken geeft. Stel een budget vast om eerlijkheid te garanderen.

  • Thematische geschenken: Maak de gebruikelijke Secret Santa leuker door een thema te kiezen, zoals "geschenken voor minder dan € 20" of "alleen zelfgemaakte geschenken".

  • Witte olifant: Gasten brengen een ingepakt, ongelabeld geschenk mee. Spelers trekken nummers om de volgorde te bepalen. Elke persoon kan een nieuw geschenk kiezen of een al geopend geschenk "stelen". Het is een leuke manier om geschenken uit te wisselen en te lachen.

  • Clue hunt: In plaats van het geschenk direct te overhandigen, geef je de ontvanger aanwijzingen die leiden naar het verborgen geschenk.

Het feest afronden

After the Christmas party

Een feest afronden gaat verder dan alleen opruimen; het gaat erom de gecreëerde momenten te koesteren en dankbaarheid uit te drukken naar degenen die deelnamen aan de festiviteiten. Door zorgvuldig af te sluiten, zorg je ervoor dat de warmte en vreugde van de bijeenkomst nog lang na het evenement zelf blijven hangen.

1. Schoonmaken en taken na het feest

  • Onmiddellijk opruimen: Nadat je afscheid hebt genomen van je gasten, is het aan te raden om bederfelijke waren, lege flessen en gemorste spullen op te ruimen. Dit voorkomt vlekken en maakt het schoonmaken de volgende dag gemakkelijker.

  • Recycleren: Wees milieubewust door recycleerbare spullen te scheiden. Kerstfeestjes leveren vaak een aanzienlijke hoeveelheid flessen, blikjes en papierproducten op.

  • Doos voor gevonden voorwerpen: Zet een doos opzij voor spullen die gasten hebben achtergelaten. Dit kan van alles zijn, van sjaals tot kleine sieraden.

  • Delegeer indien mogelijk: Als je nog goede vrienden of familieleden hebt, aarzel dan niet om kleine taken te delegeren. Vele handen maken licht werk!

2. Herinneringen creëren: Fotoboeken, video's en aandenkens:

  • Digitale fotoalbums: Voeg alle foto's die tijdens het feest zijn genomen samen in een digitaal album. Websites zoals Optimalprint bieden je de mogelijkheid om fotoboeken te ontwerpen en te bestellen.

  • Highlight video's: Met smartphones is het gemakkelijk om memorabele momenten vast te leggen. Overweeg om er een korte video van te maken die je met je gasten kunt delen.

  • Doe-het-zelf herinneringen: Als je een knutsel- of doe-activiteit had tijdens het feest, kunnen deze items dienen als mooie herinneringen. Je kunt ook versieringen of onderzetters maken met foto's van het evenement.

  • Online delen: Maak een gedeelde map aan op platforms zoals Google Drive of Dropbox, zodat gasten hun foto's en video's kunnen uploaden. Zo heeft iedereen toegang tot herinneringen vanuit verschillende perspectieven.

3. 3. Bedankkaartjes versturen

  • Persoonlijk tintje: Een handgeschreven bedankbriefje maakt een wereld van verschil. Vermeld een onvergetelijk moment of een grapje om het persoonlijk te maken.

  • Fotokaarten: Voeg een groepsfoto of een spontane foto van het feest toe om je bedankkaartje nog onvergetelijker te maken.

  • Digitaal bedanken: Als je geen fysieke kaarten kunt sturen, is een welgemeende e-mail of een gepersonaliseerde e-card een acceptabel alternatief.

  • Waardering voor hulp: Als iemand meer heeft gedaan dan alleen helpen bij de voorbereidingen of tijdens het feest zelf, erken dan hun inspanningen. Een klein teken van waardering, of het nu een geschenkbon of een boeket is, brengt je dankbaarheid over.

Creëer feestelijke artikelen en briefpapier van hoge kwaliteit met Optimalprint

Til de feestvreugde naar een hoger niveau met het exclusieve assortiment feestartikelen van Optimalprint. Van ingewikkeld ontworpen uitnodingen voor feestjes en attente bedankkaartjes tot feestelijke wanddecoratie in de kerstsfeer en gepersonaliseerde kerstkaartenOptimalprint heeft het allemaal.

Wees gerust met onze 100% kwaliteitsgarantie en 24 uur per dag klantenservice, zodat je verzekerd bent van een vlotte ervaring. Met de gebruiksvriendelijke interface van Optimalprint kan je gepersonaliseerde ontwerpen maken op je smartphone of computer. Ontdek honderden sjablonen, wachtend op je persoonlijke touch, allemaal binnen handbereik via de Optimalprint app.

Naast een uitzonderlijk ontwerp is Optimalprint voorstander van duurzaamheid. Onze toewijding aan ecologisch bewustzijn is duidelijk, aangezien wij alleen papier gebruiken dat is gecertificeerd voor minimale milieu-impact en ernaar streven om te kopen uit FSC®-gecertificeerde duurzaam beheerde bossen.

Klaar om je feestelijke briefpapier te personaliseren? Download de Optimalprint app of kies een product op onze website en begin vandaag nog met ontwerpen!