do not visit

Je eigen moderne galerijmuur – maak van je huis een kunsttentoonstelling

Het Louvre. Van Goghmuseum. Musée D'Orsay. Het museum voor moderne kunst. Je woonkamer? Het kan ook in deze lijst van wereldberoemde galerijen staan - alles wat je nodig hebt is het juiste ontwerpidee en een beetje creativiteit. In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren om galerijen voor aan de muur in een huis te ontwerpen en op de speciale details die je eigen galerijmuur naar een hoger niveau kunnen tillen.

Ideeën en locaties voor de lay-out van een galerijmuur

Galerijmuren kunnen zowel eenvoudig als ingewikkeld zijn. Voor sommige mensen is het ophangen gewoon een kwestie van spijkers op willekeurige plekken slaan en foto's ophangen. Maar als je wilt dat je opstelling echt opvalt, is het de moeite waard om het ontwerp van tevoren te plannen. Dit geldt met name als het gaat om het installeren vanfotogalerijen in verschillende kamers van je huis; terwijl elke muur een kandidaat is voor een mooie foto, vereisen sommige ruimtes unieke overwegingen om het volledig tot zijn recht te laten komen. In dit gedeelte worden verschillende gebieden onderzocht waar je ervoor zou kunnen kiezen om je eigen galerijmuur samen te stellen en krijg je tips over hoe je deze echt kan laten opvallen.

Je woonkamer galerijmuur

De woonkamer is een ruimte waar je als gezin samenkomt en waar je plezier beleeft samen. Dus wat is een betere plek om je dierbaarste foto's op te hangen? Deze kamer is een van de meest populaire keuzes voor een galerijmuur. Omdat de woonkamer vaak dienst doet als centrale ontmoetingsruimte, wil je er zeker van zijn dat je stukken uitkiest die je persoonlijke stijl weerspiegen, terwijl je toch alles overzichtelijk en strak houdt. Meet de beschikbare ruimte op en overweeg wat voor opstelling het beste past bij de meubels die er al staan. Als je een grote muur hebt, kan je misschien meerdere lijsten in een rij of rasterpatroon ophangen. Voor kleinere galerijmuren wil je misschien bij een enkel accentstuk blijven. Dezelfde regels zijn van toepassing op woonkamers die zich in een hoekje bevinden, dus houd ze in gedachten als je een galerijmuur in de eetkamer of er eentje voor een studeerkamer plant.

Je slaapkamer galerijmuur

De slaapkamer – een plaats van ontspanning en privacy. Voor veel mensen is deze kamer de meest persoonlijke in het hele huis, waardoor het een ideale plek is voor kunst en foto's. Als je een galerijmuur in de slaapkamer wilt creëren, houd er dan rekening mee dat deze kamer een rustgevende plek moet zijn. Ontspannen, rusten en naar kalmeren zijn essentieel. Daarom moeten de foto's op de galerijmuur ook een fatsoenlijk en rustgevend effect hebben. Zachte kleuren zijn ideaal, en abstracte patronen of foto's uit de natuur zijn prachtig in de slaapkamer. Een blad met ochtenddauw, een hert in een mistig bos of een zonsondergang kunnen harmonieus gecombineerd worden. De accenten in de slaapkamer kunnen worden gevarieerd, maar mogen geen overlast veroorzaken.

Af en toe zijn het kleinere selecties van beelden die de grootste impact hebben. Overweeg welke grootte van lijsten op je galerijmuur passen en zorg dat het niet te druk wordt. Als muurruimte een uitdaging is, probeer dan verticaal te werken in plaats van horizontaal; het is vaak gemakkelijker om een opstelling van verticale lijsten te maken dan te proberen een grote muur horizontaal te vullen.

Galerijmuur in de gang

In de gang staan bijna altijd een of twee foto's. Waarom niet nog wat extra toevoegen? Het is tenslotte een groot leeg canvas dat gevuld kan worden. Een gang is geweldig voor een galerijmuur omdat deze meestal voldoende wandruimte heeft, zodat je creatief kan omspringen met je opstelling. Hier kan je overwegen om elementen zoals spiegels of andere wanddecoraties toe te voegen om er een meesterwerk van te maken. Bedenk welke foto's of kunstwerken je wilt accentueren en blijf bij een strak, eenvoudig ontwerp. Als de gang lang genoeg is, deel je opstelling dan op in kleinere groepen in plaats van één grote. Vergeet niet rekening te houden met verlichting; als je gang van nature donker is, moet je misschien extra wandlampen gebruiken om je kunst tot leven te brengen.

Galerijmuur aan een trap

Net als gangen zijn trappen ook lege canvassen met veel ruimte om mee te werken. De extra uitdaging is echter het feit dat alles schuin loopt. Een traditionele opstelling naast elkaar werkt hier misschien niet. In plaats daarvan moet je uitzoeken hoe je je foto's op een samenhangende manier kan stapelen en verspreiden. Overweeg de oriëntatie van je trap en hoe deze de opstelling zal beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een hele trap hebt, zou je kunnen overwegen om één kant van de reling te gebruiken om lijsten in een verticale lijn op te hangen. Of, als je een trap hebt die naar een overloop leidt, kan je de vierkante ruimte gebruiken om een kleine galerijmuur te creëren. Veel plezier en wees creatief; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Galerijmuur met tv-opstelling

Zin in een uitdaging? Probeer de bewegende beelden van je flatscreen te combineren met de stille en tijdloze beelden van je persoonlijke fotocollectie. Dit idee voor een accentmuur kan moeilijk zijn om uit te voeren, maar als het goed wordt gedaan, is het gewoon prachtig. Begin met het overwegen van de grootte van je tv, aangezien dit de grootte en schaal bepaalt van zowel de lijsten die je gebruikt als de plaatsing aan de muur. Voor kleinere tv's kan je grotere structuren gebruiken en deze over de muur uitspreiden voor een visueel gebalanceerde look. Voor grotere tv's kies je beter voor kleinere lijsten en plaats je deze langs de randen van de tv. Houd in het algemeen de focus op je foto's in plaats van op de tv. Plaats geen lijsten er direct op of eronder en laat wat ruimte tussen de twee opstellingen. Dit zorgt ervoor dat je galerijmuur het middelpunt van de ruimte blijft en niet wordt overschaduwd door de tv.

Wat op te nemen in je galerijmuur

Misschien lees je dit allemaal en denk je: "Mooi, maar hoe doe ik dat nu met mijn eigen foto's?" Het is makkelijker dan je denkt - we zullen hieronder enkele aanbevolen visuele elementen opsommen.

Familiefoto's en persoonlijke foto's

Dit zijn de eerste en meest voor de hand liggende dingen die je wilt gebruiken in een galerijmuur bij je thuis. Ze geven de ruimte een persoonlijk tintje, toont wie er woont en creëren uiteindelijk een gevoel van warmte. Of het nu gaat om je familieportret of babyfoto's, dit zijn de belangrijkste stukken op je galerijmuur. Probeer verschillende foto's te combineren, zoals groepsfoto's, individuele foto's, close-ups en zelfs creatieve foto's van je gezin.

Kunstwerk

Als je klaar bent om kleur en creativiteit aan je galerijmuur toe te voegen, is kunst de juiste keuze. Het volgen van dit idee voor een galerijmuur betekent niet noodzakelijkerwijs dat je dure stukken van een beroemde artiest moet kopen; het moet gewoon bij de rest van je afbeeldingen passen en iets speciaals toevoegen. Je vindt geweldige prints op onzeStudio selection wanddecoratie website.

Diverse stukken

Je galerijmuur hoeft niet alleen uit foto's en andere kunstige ontwerpen te bestaan. Je kan ook enkele andere stukken toevoegen om het een uniek tintje te geven. Als je iets speciaals wilt, overweeg dan om souvenirs, briefkaarten of zelfs een kinderkunstwerk toe te voegen. Deze kleine details kunnen een groot verschil maken in de algehele look van je galerijmuur thuis.

Inspiratie voor een galerijmuur

Ben je klaar om je eigen galerijmuur te ontwerpen? We hebben deze compilatie van voorbeelden en ideeën voor een galerijmuur samengesteld om je op weg te helpen:

De Boho galerijmuur

Boho is een afkorting van Bohemian en verwijst naar een vrijgevochten gevoel van bestaan. Het is een term die vaak wordt gebruikt om ontwerpen van dezelfde stijl te karakteriseren, met name die met unieke mixen van kleuren, elementen en texturen. Deze esthetiek is perfect om een statement te maken met je galerijmuur. Streef ernaar om verschillende culturen en artistieke uitingen te combineren door middel van verschillende lijst en materiaalsoorten. Vintage of tweedehands lijst, wandkleden en andere decoratieve elementen zoals manden of macramé stukken zorgen voor een prachtige compositie. Vergeet niet voldoende planten toe te voegen; ze zorgen voor een natuurlijke toets die de hele look tot een geheel maakt.

The Boho Gallery Wall

Monochromatische galerijmuur

Als je houdt van een tijdloze en minimalistische look, kies dan voor een monochromatische galerijmuur. Kies kaders in dezelfde kleur en rangschik ze in een strak rasterachtig patroon. Een zwart-witte galerijmuur is altijd een goede keuze, maar je eender welk kleur kiezen die je wenst. Dit is een geweldige manier om eender welk ontwerp te tonen, van foto's tot abstracte kunstposters. Kiezen voor één type lijst en textuur, zoals hout of metaal, is het beste om alles er uniform uit te laten zien. En als je wat extra diepte wilt creëren voor een meermoderne galerijmuur, probeer dan een aantal van je lijsten op verschillende hoogtes te hangen.

Monochromatic Gallery Wall

Vintage galerijmuur

Hou je van vintage foto's en prints? Verwerk enkele erfstukken van je familie in een galerijmuur. Je kan je favoriete foto's en oude briefkaarten ophangen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Een belangrijke overweging om hier rekening mee te houden, is echter de conservering. Foto's zijn bedoeld om van te genieten, maar als ze in lijsten van slechte kwaliteit worden gehangen, kan dit na verloop van tijd schade veroorzaken. Zorg ervoor dat je investeert in lijsten van hoge kwaliteit die ervoor zorgen dat je galerijmuur er geweldig uitziet en je herinneringen veilig houdt. Je kan ook kopieën van de originele foto's laten afdrukken of zelfs vergroten door een professionele printservice zoals Optimalprint.

Vintage Gallery Wall

Hoe maak je een galerijmuur die er geweldig uitziet

Er zijn enkele dingen die een galerijmuur kunnen laten opvallen tussen de gemiddelde foto arrangementen. Volg deze praktische tips om de jouwe te laten schitteren:

Doordacht ontwerp

Dit werd eerder vermeld, maar het is de moeite waard om het te herhalen - neem de tijd om je wand lay-out te plannen! Overweeg de elementen die nodig zijn om een samenhangende look te creëren: balans, afstand en verloop. Je kan zelfs je ontwerp uittekenen of een online tool gebruiken om de opstelling te visualiseren voor je iets ophangt.

Verscheidenheid in formaten en soorten ontwerpen

Het mixen van formaten en soorten ontwerpen kan diepte en interesse toevoegen aan je display. Voel je vrij om verschillende soorten lijsten, vormen of materialen te combineren. Overweeg om enkele kunstprints of posters aan te maken om contrast te creëren als je traditionele foto's hebt.

Fotokwaliteit

Het maakt niet uit waar je je galerijmuur maakt of waarmee je besluit deze te vullen, het belangrijkste om het mooi te maken, is de nadruk leggen op kwaliteit. Neem niet alleen genoegen met foto's op printerpapier - geef je foto's de schittering die ze verdienen met professionele canvassen en lijsten. Optimalprint heeft voor elk wat wils, van hoogwaardige fotoprints tot kunst en posters gedrukt op hout.

Ontdek vandaag nog de mogelijkheden bij Optimalprint!