do not visit

Een gids voor standaard posterformaten voor drukwerk & ontwerp

Als het om drukwerk en reclame gaat, is er geen betere manier om het publiek bij een evenement te betrekken dan een inspirerende, levendige poster die de aandacht trekt van iedereen.

Of het nu gaat om het adverteren van een uitverkoop of speciale evenementen, het promoten van muziek en lokale festiviteiten of gewoon om het afdrukken van prachtige kunst om aan je muur te hangen, posters zijn klassieke visuele elementen om een publiek aan te trekken en hen te interesseren voor wat je te zeggen hebt.

Als je de kunst van het posters drukken aan het onderzoeken bent, maar hulp nodig hebt bij het uitzoeken waar je moet beginnen, dan zijn wij hier om je een handige gids te geven over alles wat je moet weten over het drukken en ontwerpen van posters waar mensen van zullen houden.

We behandelen alles in dit artikel, van de standaard posterformaten die je moet kennen tot essentiële factoren en overwegingen die je moet maken voordat je een posterformaat kiest en naar de drukker stuurt.

Voel je je overweldigd? Wij zijn er om je te helpen. Laten we er meteen aan beginnen!

Belangrijkste conclusies uit dit artikel:

  • De verschillende posterformaten kennen en begrijpen voordat je bestelt is essentieel om er zeker van te zijn dat je precies weet wat je krijgt, hoe je ontwerp zal worden afgedrukt en hoeveel ruimte elke poster zal innemen.

  • Kleine posters zijn ideaal voor een kleiner publiek via prikborden en flyers. Middelgrote posters zijn geweldig voor galerijmuren of etalages, waar ze snel de aandacht trekken van iedereen die langsloopt. Grote posters zijn perfect voor grote ruimtes waar veel mensen ze tegelijkertijd kunnen bekijken.

  • Liggende, staande en vierkante posities hebben unieke gebruikssituaties, afhankelijk van wat je ontwerpt en afdrukt. Inhoud voor de filmindustrie, zoals filmposters en promo's, wordt meestal staand afgedrukt, terwijl natuur- en verre beelden het best liggend worden afgedrukt.

  • Het ontwerpen van aangepaste posters met kunst of foto's is een vlot proces met de poster editor van Optimalprint. Uploaden is eenvoudig en je kan visueel mooie posters maken vanaf je smartphone of computer.

Inzicht in posterformaten

understanding poster sizes

De meest voorkomende posterformaten staan bekend als standaard posterformaten omdat ze het vaakst worden gebruikt en gemakkelijk te bestellen zijn bij drukkerijen, zowel online als persoonlijk. Van winkelposters tot grotere filmposters, het is goed om de standaardformaten te kennen als je wilt weten hoe je posters drukt voor persoonlijk of professioneel gebruik.

De gangbare posterformaten vallen onder de terminologie die bekend staat als A0-A6 afdrukformaten. Deze papiermaten dicteren in welke klasse elke poster valt, van klein tot middelgroot en groot. A0 is bijvoorbeeld het grootste papierformaat dat wordt gebruikt voor het afdrukken van posters. A2 is kleiner, maar groot genoeg voor etalages en grote afdrukken.

A4 is een typisch papierformaat voor het afdrukken van documenten thuis of op kantoor. In het Verenigd Koninkrijk is A4 een traditioneel papierformaat van 210 mm x 297 mm. A5 en A6 zijn veel kleinere papierformaten, die meestal worden gebruikt voor briefkaarten, save the dates voor evenementen, miniposters en meer.

Bij Optimalprint hebben we specifieke posterformaten die kunnen worden geselecteerd voor je illustraties en afbeeldingen.

Overzicht van standaard posterformaten

Wanneer je posters afdrukt, moet je kennis hebben van de beschikbare posterformaten. Het standaard posterformaat kan je in de war brengen als je niet weet wat het betekent, en we zijn hier om duidelijkheid te scheppen over de verschillende posterformaten, zodat je weet wat je moet bestellen voor de ruimte waar je over beschikt. Hier is alles wat je moet weten over standaard posterformaten.

Kleine posters (13 x 18 cm - 30 x 40 cm)

Kleine posterformaten variëren van 13 x 18 cm tot 21 x 30 cm. Ze worden meestal gebruikt voor flyers die in openbare ruimtes worden opgehangen, zoals prikborden, posters op briefformaat voor bands of andere evenementen die kunnen worden opgehangen waar ruimte geen groot probleem is.

Denk eraan dat je maar weinig op de poster kan plaatsen als je een klein formaat kiest, dus houd het simpel! Een poster op briefformaat is een kans om heel wat mensen geïnteresseerd en betrokken te krijgen, dus houd daar rekening mee bij het ontwerpen of kiezen van een krachtige foto.

Gebruik één of twee kleuren, vetgedrukte tekst en een eenvoudige, onvergetelijke boodschap om de aandacht te trekken en mensen betrokken te houden bij wat je adverteert.

De kleine posterformaten die wij aanbieden bij Optimalprint zijn onder andere de volgende:

  • 13 x 18 cm

  • 15 x 20 cm

  • 21 x 30 cm

  • 30 x 40 cm

Medium posters (30 x 45 cm - 60 x 80 cm)

Medium afmetingen variëren meestal van 30 x 45 cm tot 50 x 70 cm. Een medium poster kan gebruikt worden in een etalage of op een groter prikbord waar voldoende ruimte is en de poster van verder af gezien kan worden.

Een medium poster wordt vaak gebruikt bij het maken van een galerijmuur van afbeeldingen en kunstwerken op een grote muur in elke omgeving, van je woonkamer tot kantoorruimte, evenement of locatie. Als je een poster ontwerpt als geschenk, is het medium posterformaat een perfecte keuze. Het is groot, grandioos, krachtig en is precies het juiste formaat voor veel omgevingen.

Vergeleken met posters in briefformaat hebben middelgrote posters meer ruimte voor visuele elementen, afbeeldingen en tekst, waardoor je meer vrijheid hebt om iets meer gedetailleerd te ontwerpen.

De middelgrote posterformaten die we bij Optimalprint aanbieden, zijn onder andere de volgende:

  • 30 x 45 cm

  • 40 x 50 cm

  • 45 x 60 cm

  • 50 x 70 cm

  • 60 x 80 cm

Grote posters (60 x 90 cm - 70 x 100 cm)

Een grote poster trekt de aandacht van iedereen die hem ziet, en ook van grote afstand! De afmetingen van grote posters variëren van 60 x 90 cm tot 70 x 100 cm. Ze zijn populair bij amusementsgelegenheden, artiesten en bands om aankomende shows, evenementen en gebeurtenissen in steden of grotere gebieden te adverteren. Posters op een groot formaat worden ook gebruikt in openbare gelegenheden zoals beurzen, sportparken en winkelcentra om een boodschap over te brengen aan een groot publiek.

De grote posterformaten die wij aanbieden bij Optimalprint zijn onder andere de volgende:

  • 60 x 90 cm

  • 70 x 100 cm

Je kan hieralles ontdekken over onze posterafmetingen en -formaten.

Het juiste posterformaat kiezen voor je project

right poster sizes

Er zijn veel overwegingen die je moet maken bij het kiezen van het juiste posterformaat voor je muren. Het juiste posterformaat kan een enorm verschil maken in de manier waarop het publiek je poster bekijkt, dus je wilt dat die opvalt! Laten we de belangrijkste factoren bespreken waarmee je rekening moet houden als je online posters bestelt of maakt.

Liggend, staand of vierkant?

Standaard posterformaten bieden afdrukstanden zoals liggend, staand en vierkant. Als je een poster kiest in een van deze posities, is het handig om de voor- en nadelen van elke lay-out te kennen.

Liggend

Liggende posters lijken breder dan hoog en zijn ideaal voor natuur- en landschapsfoto's of afdrukken. Met liggende posterformaten kunnen meer mensen ze tegelijkertijd bekijken, waardoor ze geschikt zijn voor buiten of voor grote openbare gelegenheden. Liggende posters zijn populair voor het weergeven van foto's van hoge kwaliteit en posters met meer tekst en informatie voor de lezers.

Staand

Een staande poster betekent dat de hoogte van de poster groter is dan de breedte. Met staande posterformaten kunnen mensen ze zelfs zien als ze aan de zijkant staan, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere etalages, bars en andere ruimtes waar minder plaats is.

Staand is het perfecte formaat voor filmposters en de standaardkeuze voor de filmindustrie. Je ziet deze afdrukstand vaak wanneer je langs een filmposter loopt in een winkelcentrum of bij een bushalte. Ze worden ook gebruikt als grootformaat posters om reclame te maken voor lokale evenementen in steden.

Vierkant

Vierkante posters zijn compacter en gemakkelijker op te hangen in kleine of grote ruimtes. Hun veelzijdigheid maakt ze populair. Vierkante posters zijn geweldig om kunst in kleine voorbeelden weer te geven of om miniposters te maken voor evenementen in kunstgalerieën, films, muziekpodia en nog veel meer. Vierkante posters zijn ook compact genoeg om gemakkelijk op te hangen in je huis of kantoor.

Overwegingen bij het kiezen van een posterformaat

Bij het kiezen van posterformaten voor je kunst, ontwerpen of foto's zijn er een paar factoren die meespelen om de juiste keuze te maken. Houd rekening met het volgende:

  • Wat wil je op de poster zetten (tekst, citaten, songteksten, etc.)?

  • Hoe gemakkelijk moet de inhoud en afbeeldingen vanop een afstand te lezen/begrijpen zijn

  • De kwaliteit van het ontwerp dat je gebruikt

Posterformaat afstemmen op doel en ruimte

Er is een posterformaat dat perfect is voor elke ruimte en locatie. Maar voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om na te denken over wat je wilt afdrukken en wat de ideale omgeving is voor je project.

Grote posterformaten zien er bijvoorbeeld professioneel en stijlvol uit in grote ruimtes waar meer mensen ze tegelijkertijd kunnen bekijken. Kleinere posters kan je beter kiezen als zichtbaarheid niet je grootste zorg is, meestal in kleinere en overdekte ruimtes.

Posters afdrukken op meerdere formaten

multiple poster sizes

Sommige mensen denken dat je een grafisch ontwerpdiploma nodig hebt om online posters te maken en af te drukken, maar dat is niet waar. De poster printservices van Optimalprint zijn eenvoudig te gebruiken. Door deze stappen te volgen, kan je snel een gepersonaliseerde poster maken met behulp van onze website en editor.

Stap 1: afdrukstand, lijst en formaat kiezen

Wanneer je posters afdrukt via Optimalprint, moet je eerst de afdrukstand van je poster of uithangbord selecteren. Je kan kiezen uit liggende/horizontale, staande/verticale of vierkante posterformaten.

Vervolgens kan je het posterformaat kiezen dat je wenst voor elk ontwerp of afbeelding. De posterformaten zijn afhankelijk van de gekozen afdrukstand en je moet rekening houden met je ontwerpen of foto's bij het kiezen van de afdrukstand.

Nadat je de afdrukstand en het posterformaat hebt gekozen, wordt je gevraagd om een lijst te kiezen. Je kan kiezen voor geen lijst rond de poster of uit verschillende andere kleuren, waaronder zwart, koper, goud, wit, natuurlijk hout en donker hout in materialen zoals aluminium en hout.

Grotere posters kunnen ook op hangers worden bevestigd om ze gemakkelijk te kunnen ophangen. Het inlijsten van je poster voegt wat verfijning toe aan de algehele uitstraling van het ontwerp, vooral als je deze posters thuis of op kantoor ophangt.

Stap 2: Upload hoogwaardige illustraties of foto's

Wanneer je ontwerpen en afbeeldingen voor je posters selecteert, zorg er dan voor dat je de juiste bestandstypen en foto's met een hoge resolutie kiest. Zo worden je posters in hoge kwaliteit afgedrukt en zien ze er in elke ruimte fantastisch uit. Zodra je ontwerpen zijn geüpload naar de Optimalprint editor, kan je je foto's en ontwerpen slepen en neerzetten om te spelen met verschillende lay-outs en de perfecte poster te ontwerpen voor een evenement of om thuis op te hangen.

Bij Optimalprint gebruiken wij premium posterpapier en -inkt om ervoor te zorgen dat elke klant meer dan tevreden is met zijn eindproduct. Wij gebruiken milieuvriendelijk papier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zonder ooit aan kwaliteit in te boeten. Zo is iedereen tevreden!

Stap 3: Pas de positionering aan met de editor

Zodra je ontwerpen zijn geüpload naar de Optimalprint editor, kan je je foto's gemakkelijk verplaatsen en spelen met verschillende lay-outs om de perfecte poster te ontwerpen. Je kan ook afbeeldingen bijsnijden, omdraaien en roteren en het herhalingspatroon van de editor wijzigen om een prachtige gepersonaliseerde poster te maken voor openbare ruimten of persoonlijk gebruik thuis.

Stap 4: Bestel je poster

Wanneer je klaar bent met het bewerken en plaatsen van je ontwerp of afbeeldingen en je bent tevreden met het resultaat, dan is het tijd om je poster te bestellen! Optimalprint streeft ernaar om een efficiënte winkelervaring te bieden, waar je je ook bevindt. Daarom drukken wij lokaal om een snelle productie en snelle levertijden te garanderen. Je posters zullen in een mum van tijd bij je thuis aankomen.

Posterformaten afdrukken en ontwerpen: conclusie

custom posters in multiple size

Er komt heel wat kijken bij het afdrukken van posters dan je misschien denkt, maar met deze gids als hulpmiddel zal je razendsnel posters ontwerpen en afdrukken als een pro.

Of je nu je eigen gepersonaliseerde posters maakt of kant-en-klare posterontwerpen kiest, Optimalprint biedt een indrukwekkend assortiment formaten om aan je behoeften te voldoen en je prachtige ontwerpen en foto's gemakkelijk te laten zien.

Het afdrukken van posters is nog nooit zo eenvoudig of gestroomlijnd geweest - je kan posters maken op een computer of smartphone met de Optimalprint app.

Of je nu kunst ontwerpt voor persoonlijk gebruik of een poster op groot formaat maakt voor producten, films of lokale evenementen, Optimalprint kan je helpen je project tot leven te brengen. Ontwerp vandaag nog je poster of bestel een van onze ontwerpen!