do not visit

Hoe online printen op canvas: een handleiding stap-voor-stap

Herinner je je nog de dagen dat je overal moest zoeken naar interieurdecoratie die bij je persoonlijke stijl paste of dat je tientallen opties voor wanddecoratie moest doorspitten om een stuk te vinden dat niet duur was? Gelukkig zijn die dagen al lang voorbij! Er is een onbeperkte keuze aan betaalbare canvasafdrukken die passen bij elke ontwerpvoorkeur, of het nu gaat om rustige landschappen, betekenisvolle citaten of zelfs beroemde schilderijen.

Canvasfoto's combineren het traditionele vakmanschap van conventionele kunstwerken met moderne technologie waarmee alles, van persoonlijke foto's tot gepersonaliseerde afbeeldingen, rechtstreeks op duurzaam canvasmateriaal kan worden geprint. En weet je wat het beste van al is? Je kan thuis leren hoe je op canvas print zonder ooit een voet in een winkel te zetten, een ontwerper te raadplegen of dure printkosten te betalen!

Een online service voor drukwerk op canvas zoals OptimalPrint maakt het gemakkelijker dan ooit om het proces van printen op canvas onder de knie te krijgen. Gebruik onze online editor om originele foto's of ontwerpen te uploaden en aan te passen voor gepersonaliseerde canvasafdrukken in bijna 20 verschillende formaten! Of je nu op zoek bent naar nieuwe wanddecoratie of een persoonlijk geschenk voor een vriend, leer hoe je op canvas print met onze stap-voor-stap handleiding.

Belangrijkste opmerkingen uit dit artikel:

  • Canvasafdrukken zijn afbeeldingen en vector ontwerpen die rechtstreeks op canvasdoek zijn geprint met een inkjetprinter.

  • Canvasdoek wordt meestal op een houten frame gespannen om het eindproduct steviger te maken en eenvoudig op te kunnen hangen.

  • Canvasafdrukken kunnen van thuis uit in enkele minuten worden gemaakt met een online printservice voor canvas die handige bewerkingstools biedt.

  • Optimalprint canvas wanddecoratie en foto's op canvas zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan maten, formaten en afdrukstanden.

Inzicht in het printen op canvas

canvas printing example

Als je wilt leren hoe je thuis op canvas kan printen, kan je best beginnen met een basiskennis over het printen op canvas. Printen op canvas worden gedaan met inkjetprinters die inkt rechtstreeks op het canvasoppervlak aanbrengen. Een foto of digitaal kunstbestand wordt net als een standaard computerprinter naar de inkjetprinter gestuurd, maar de afbeelding wordt geprint met uv-bestendige canvasinkt in plaats van de gebruikelijke inkt op oliebasis.

Uv-bestendige canvasinkt is speciaal ontworpen om te voorkomen dat de originele kleuren van het kunstwerk vervagen, zodat elke canvasafdruk zijn levendigheid behoudt. Nadat een afdruk op een vlakke ondergrond is achtergelaten om het canvas volledig te laten drogen, kan het canvas over een lichtgewicht frame worden gespannen. Canvasafdrukken zijn niet te verwarren met schilderijen op canvas, die met de hand worden geschilderd en niet worden afgedrukt.

Voor een beter idee van hoe canvasafdrukken worden gemaakt, kan je kijken naar de ins en outs van het printen op canvas.

Basisprincipes van canvas

Laten we beginnen met de basis: Wat is canvas eigenlijk? Canvas is een duurzame, effen geweven stof die bekend staat om zijn waterbestendigheid. Oorspronkelijk populair bij de oude Grieken als materiaal voor zeilboten en beschutting, kreeg canvas een rijke geschiedenis als schildermedium omdat het licht, draagbaar en bestand tegen kromtrekken was. Tegenwoordig is canvas het topmedium voor kunstwerken in alle assortimenten!

De vroegste versies van canvas werden gemaakt van hennep. canvasafdrukken gebruiken meestal een mix van katoen, linnen en polyester. Canvas wordt vaak 'canvaspapier' genoemd en is veel steviger en steviger dan gewoon papier. Op canvas worden ook uv-bestendige inkten gebruikt in plaats van inkten op oliebasis, die milieuvriendelijker zijn omdat ze geen chemicaliën afgeven als ze drogen.

Zodra een geprint canvasdoek helemaal droog is, wordt het opgespannen over een houten frame (een zogenaamd spanframe) met een speciale wikkeltechniek en aan de achterkant vastgemaakt zodat het gemakkelijk kan worden opgehangen. Er is een verschil tussen afdrukken op een spanframe en daadwerkelijke ingelijste afdrukken. Afdrukken op een spanframe hebben geen rand en hebben geen decoratief frame om het kunstwerk te beschermen of weer te geven.

De rol van hoogwaardig drukwerk

Bij het printen op canvas is hoogwaardig drukwerk nodig om de beste kwaliteit te bekomen. Om te begrijpen waarom afbeeldingen en grafieken met een hoge resolutie essentieel zijn voor eindproducten van topkwaliteit, hoef je alleen maar te denken aan de standaard computerprinter die je thuis hebt. Als je op je computer een wazige foto met een lage resolutie probeert te printen, zal de afgedrukte afbeelding ook van lage kwaliteit zijn.

Inkjetprinters werken op dezelfde manier als gewone printers. Dus als je foto's van lage kwaliteit probeert af te drukken met een inkjetmodel, zullen de afdrukken op fotodoek ook van lage kwaliteit zijn. Gelukkig geldt hetzelfde voor afbeeldingen van hoge kwaliteit. Hoe hoger de resolutie van een foto of digitaal ontwerp, hoe duidelijker en levendiger je uiteindelijke afdruk op canvas zal zijn!

Of je nu van plan bent om kunst van je favoriete schilder te printen of van je trouwfoto's wanddecoratie wilt makenOntwerpen van hoge kwaliteit en foto's in hoge resolutie blijven uiterst belangrijk voor canvasafdrukken. Denk er ook aan dat het contrast en de helderheid van het kunstwerk invloed hebben op je eindproduct. Je moet kunstwerken kiezen die helder en levendig blijven, zelfs als ze op groter formaat worden afgedrukt.

De juiste online printservice voor canvas kiezen

Tenzij je wilt investeren in een complete afdrukset, is de eenvoudigste manier om te leren printen op canvas samenwerken met een betrouwbare online printservice. Er zijn veel voordelen verbonden aan het werken met drukkers die de kunst van het printen op canvas al onder de knie hebben. Het belangrijkste voordeel is dat je je eigen wanddecoratie op canvas kan ontwerpen, bewerken en laten printen, allemaal vanuit je huis!

Natuurlijk zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste online service voor het printen op canvas, zoals:

Gemak van het ontwerpproces. Niet iedereen is een ontwerpexpert. Met Optimalprint als je printservice voor canvasafdrukken, kan je onze eenvoudige editor rechtstreeks vanaf je desktopcomputer gebruiken of onze handige Optimalprint app om met gemak gepersonaliseerde canvasafdrukken te ontwerpen. Je kan zelfs afbeeldingen van je camera, sociale media of Google foto's rechtstreeks naar onze editor uploaden!

Printkwaliteit en vakmanschap. Gepersonaliseerde canvasafdrukken moeten de tand des tijds doorstaan. Optimalprint gebruikt canvasmateriaal van de topkwaliteit en deskundig vakmanschap in houtbewerking om duurzame afdrukken te maken die jarenlang levendig blijven. Bovendien wordt elke canvasafdruk professioneel met de hand opgespannen op een lichtgewicht spanframe van topkwaliteit om een stevig eindproduct te garanderen.

Verantwoordelijk ingekochte materialen. Je verdient een goed gevoel over het kunstwerk in je huis. Met de online canvasafdrukken van Optimalprint mag je er zeker van zijn dat je wanddecoratie wordt gemaakt van canvas van de hoogste kwaliteit en van verantwoorde herkomst is. Onze houten spanframes zijn ook duurzaam geproduceerd en wij zijn er trots op dat wij je materialen kunnen aanbieden die gecertificeerd zijn door de Forest Stewardship Council (FSC).

Snelheid van verzending. Wilt je een persoonlijke canvasafdruk aan iemand schenken of kan je gewoon niet wachten om je nieuwe kunstwerk in handen te krijgen? Elke canvasafdruk die je bij Optimalprint bestelt, is binnen 24 uur klaar voor verzending en kan al binnen vijf werkdagen bij jou aankomen! Wij verzenden alle canvasafdrukken ook in speciaal ontworpen pakketten, zodat je er zeker van kan zijn dat je levering net zo snel als veilig is.

Pro Tip: Word lid van Optimalprint Plus voor een snelle, gratis levering bij elke bestelling en andere exclusieve voordelen.

Hoe printen op canvas: Stap-voor-stap

steps to printing on canvas

Het afdrukken op canvas is niet zo moeilijk, maar het kost wel veel tijd. Nadat een afbeelding naar de printer is gestuurd, kan het ontwerp op het canvasoppervlak worden aangebracht. Zodra de inkt is opgedroogd, kan het canvas worden opgespannen en kan het frame worden bevestigd. Voor ervaren printers kan het hele proces een paar uur duren, maar voor beginnende printers kan het een paar pogingen en meerdere dagen duren.

Maak kennis met online diensten voor canvasafdrukken! Online printservices zoals Optimalprint maken het printen op canvas gemakkelijker dan ooit om thuis gepersonaliseerde afdrukken te ontwerpen. Of je nu je eigen moderne galerijmuur of je favoriete herinneringen als kunstwerken wilt weergeven, volg dan deze stap-voor-stap handleiding voor het printen op canvas met Optimalprint.

Stap 1: afdrukstand en formaat kiezen

De eerste stap voor het afdrukken op canvas is de editor tool op de Optimalprint website of in de mobiele app te raadplegen. Je begint je ontwerpproces door je gewenste afdrukstand en formaat te selecteren. Afdrukstand verwijst naar de manier waarop je je ontwerp wilt weergeven, zoals liggend (horizontaal), staand (verticaal) of vierkant. Formaat verwijst naar de uiteindelijke dikte van de afdruk.

Bij Optimalprint bieden we onze liggende, staande en vierkante lijstafmetingen aan in een standaarddikte van 2 centimeter of een premium dikte van 4 centimeter. Zodra je de afdrukstand en het formaat voor je afdruk hebt gekozen, kan je beslissen over het formaat van je canvas. We bieden canvasdoeken van 70 x 100 cm en van 20 x 20 cm, dus je kan kiezen voor een opvallend stuk of een subtiel stuk interieurdecoratie.

Stap 2: Upload hoogwaardige ontwerpen of foto's

De tweede stap bij het printen op canvas is het selecteren van je gewenste kunstwerk of foto. Denk eraan dat het essentieel is om beeldmateriaal van hoge kwaliteit te selecteren, of het nu gaat om een origineel ontwerp, een bekend schilderij of een digitale foto. Hoe groter de canvasafdruk, hoe hoger de resolutie van de afbeelding moet zijn om de helderheid te behouden. Als vuistregel geldt dat de beste resolutie voor canvas als volgt, is:

  • 20 x 60 cm vereist een resolutie van 640x480 pixels

  • 40 x 50 cm vereist een resolutie van 760 x 610 pixels

  • 50 x 75 cm vereist een resolutie van 1200x760 pixels

  • 60 x 90 cm vereist een resolutie van 1400x920 pixels

Vergeet ook niet de kleur en levendigheid van je geselecteerde afbeelding te beoordelen. Hoewel je de waarden van de afbeelding kan bewerken(binnenkort meer hierover!), kan je een saaie, donkere afbeelding niet op magische wijze veranderen in iets kleurrijks en levendigs. We raden je aan een afbeelding te kiezen die zowel kwalitatief hoogwaardig als betekenisvol is, zoals een familieportret, foto van een huisdier of een landschapsfoto van een recente reis.

Stap 3: Pas de positionering aan met de editor

De volgende stap bij het online printen op canvas is het gebruik van de Optimalprint editor om de positionering van je gekozen afbeelding aan te passen. Positionering verwijst naar hoe de geselecteerde afbeelding op het canvas wordt geplaatst. Met de Optimalprint bewerkingssoftware kan je een afbeelding bijsnijden tot de juiste grootte, een herhalingspatroon maken of de afbeelding draaien of spiegelen om de look en feel van de afdruk te veranderen.

Je kan ook meerdere foto's of illustraties uploaden om je favoriete afbeeldingen in één collage te combineren. Weet je niet zeker wat de beste plaatsing van de afbeelding is? Onze bewerkingssoftware heeft een reeks kant-en-klare collage sjablonen om het ontwerp van je persoonlijke canvas te vereenvoudigen! Hier kan je ook je kleurenpalet aanpassen om een canvasafdruk te maken die perfect bij je persoonlijke smaak past.

Stap 4: Bestel je canvasafdruk

Je bent bijna klaar om je canvasafdruk te ontvangen! Het enige wat je nog moet doen voordat je je canvasafdruk bestelt, is je ontwerp bevestigen. Gelukkig kan je met de Optimalprint editor de afdrukstand, het formaat en de grootte van je afdruk op elk moment tijdens het ontwerpproces wijzigen. Je kan zelfs de lay-out van je gekozen sjabloon wijzigen of een geheel nieuwe afbeelding uploaden als je liever opnieuw begint!

Als je tevreden bent met je uiteindelijke beslissing, is het tijd om het afgewerkte product aan je winkelmandje toe te voegen. Nadat je bij het afrekenen je betaal- en verzendgegevens hebt ingevoerd, wordt je afdruk op canvas binnen 24 uur naar je opgestuurd! Als je klaar bent om je nieuwe kunstwerk op te hangen, vergeet dan niet om onze eenvoudige tips voor het ophangen van een canvas te raadplegen, zodat je eigen afdruk echt kan schitteren in je huis.

Transformeer je foto's en digitale kunst in tijdloze meesterwerken met Optimalprint

print your own custom canvases

Herinner je je nog de tijd dat het vinden van de perfecte canvasafdrukken onmogelijk leek? Dat is nu verleden tijd! Dankzij online services voor canvasafdrukken zoals Optimalprint, kan je nu eindeloos bladeren door wanddecoratie ontwerpen en volledig gepersonaliseerde kunstwerken creëren, allemaal vanaf je desktopcomputer of via de smartphone app. Transformeer je foto's en digitale kunstwerken in tijdloze meesterwerken!

Met jarenlange ervaring is Optimalprint niet alleen gecertificeerd in professioneel drukwerk, maar ook de favoriete keuze van klanten in Nederland vanwege onze consistent hoogwaardige producten. We combineren geavanceerde printtechnologie met deskundig vakmanschap op het gebied van houtbewerking. Bovendien zijn we trots op het aanbieden van FSC-gecertificeerde materialen, waaronder lichte houten spanframes die de tand des tijds doorstaan.

Raadpleeg de Optimalprint website of download onze mobiele app om vandaag nog je eigen canvasafdrukken te maken!